Close

cotidianul zi-de-zi | Solidaritate sportiva

Duminică, la Casa de Cultură „dr. Eugen Nicoară”, a avut loc o demonstraţie de culturism, karate şi dans sportiv cu scop umanitar. Gala a fost organizată de clubul Power Gym Sebastiano, prin instructorul clubului, Gabriel Toncean „Sentimentul de sportiv şi prietenie care mă leagă de Claudiu m-a determinat să organizez această seară. Sper să fie un semnal de alarmă pentru oamenii care îl pot ajuta acum când are mare nevoie de acest lucru”.
Întreaga seară i-a fost destinată lui Claudiu Giurgiu, Giucă cum îi spun prietenii, un sportiv reghinean dedicat culturismului, în vârstă de 33 de ani. Din 1991, pasiunea lui Giucă se materializează prin activitatea de la Clubul Sportiv Iups, unde a avut rezultate notabile. O viaţă de sportiv remarcabilă, plină de stricteţe şi fără toxine, nu a fost suficientă pentru Giucă, deoarece în septembrie 2005, medicii i-au descoperit un fir de păr de pisică la ficat, moment din care sănătatea sa a intrat în declin. De atunci, Claudiu a fost nevoit să suporte nenumărate operaţii, controale medicale şi multe zile de spitalizare „când l-am revăzut, după o lungă perioadă de timp, l-am recunoscut doar după ochi, a slăbit foarte mult şi nu mai e Giucă de altă dată, acum i-a mai rămas doar privirea” mărturiseşte un prieten de breaslă.
Spectacolul s-a desfăşurat cu sala plină, spectatorii fiind invitaţi pe tot parcursul serii să doneze „din puţinul pe care îl aveţi, pentru că din puţin se face mult”. Cutia pusă pe marginea scenei a fost inaugurată de doi copii de 12 ani, sportivi şi ei, care mai târziu au făcut şi ei o demonstraţie la ceea ce se pricep ei cel mai bine, dansul.
Rând pe rând, publicul a trecut pe la urna cu donaţii, cutia devenind în scurt timp neîncăpătoare. Invitaţii la gala lui Giucă au oferit un adevărat spectacol, spre deliciul publicului. Pachetele de muşchi au fost prezentate atât de performerii de la Sebastiano, cât şi de sportivi din Bucureşti, Bistriţa, Braşov şi Târgu Mureş. „Chiar dacă nu toţi cei de pe scenă sunt pregătiţi pentru astfel de prestaţii, apreciez solidaritatea de care au dat dovadă prin dorinţa de a-l ajuta pe colegul lor”, a precizat maestrul de ceremonie, Florin Uceanu.
Sportivii, cu vârste cuprinse între 17 şi 47 de ani, au răspuns pozitiv invitaţiei lansate de Gabriel Toncean, fiind profund mişcaţi de situaţia lui Giucă.
Gabriel Toncean a anunţat că urna donaţiilor va fi pusă în sala de antrenamente de la Power Gym Sebastiano pe tot parcursul acestei săptămâni, unde cei care doresc să-l ajute pe Giucă vor putea face acest lucru. De asemenea, este deschis un cont la Banca Comercială Română, filiala Reghin cu numărul RO95RNCB019001561860001 Giurgiu Claudiu. „Cu siguranţă nu se vor strânge fondurile necesare, dar e un început. Multă sănătate, Giucă” a mai adăugat Gabriel Toncean, organizatorul „Galei Giucă”.

De remarcat la această gală este prezenţa lui Florin Uceanu, dublu campion balcanic şi de 16 ori campion naţional, care a impresionat sala prin spectaculozitatea muşchilor prezentaţi, dar şi prin discursurile sale.

* Rep.: Cum ţi se pare prezenţa sportivilor din această seară?
Florin Uceanu: Emoţionantă, pentru că a fost un act de caritate.

* Rep.: E pentru prima dată când participi la o astfel de prezentare?
F.U.: Da! Am mai participat la un concurs organizat în memoria unui sportiv, decedat în timpul Revoluţiei la Timişoara, dar asta e altceva.

* Rep.: De cât timp practici culturismul?
F.U.: Culturismul îl practic de 27 de ani, la clubul bucureştean MetroRex.

* Rep.: Care este cel mai bun rezultat obţinut?
F.U.: Toate sunt importante, am obţinut de două ori titlul de campion balcanic şi de 16 ori titlul naţional.

* Rep.: Care este cea mai importantă competiţie pentru tine?
F.U.: Aceea de a-mi îndruma copilul pe un drum bun şi corect în viaţă, consider că aceasta e cea mai importantă competiţie pentru mine, dar şi cea mai dificilă.

* Rep.: Cheia succesului pentru un sportiv?
F.U.: Talentul susţinut de foarte multă muncă.

* Rep.: În viaţa competiţională sunteţi adversari, dar în această seară v-aţi unit forţele cu un scop nobil. Ce sentimente aveţi?
F.U.: E un amestec de sentimente, de la compasiune la mulţumirea că am fost cooptat printre cei care pot participa la un asemenea eveniment.

* Rep.: Cum a fost această seară?
F.U.: A fost o seară memorabilă!

Spectacolul s-a desfăşurat cu sala plină, spectatorii fiind invitaţi pe tot parcursul serii să doneze „din puţinul pe care îl aveţi, pentru că din puţin se face mult”. Cutia pusă pe marginea scenei a fost inaugurată de doi copii de 12 ani, sportivi şi ei, care mai târziu au făcut şi ei o demonstraţie la ceea ce se pricep ei cel mai bine, dansul.

Organizatorul a acordat un premiu pentru cel mai bun culturist, care i-a revenit lui Claudiu Giurgiu, prezent la manifestare. Într-un gest de mulţumire, Giucă a urcat pe scenă, cu lacrimi în ochi şi le-a mulţumit tuturor colegilor pentru gestul şi prestaţia lor.
* Rep.: Cum ţi se pare gestul prietenilor tăi?
Claudiu Giurgiu: Excepţional, nu mă aşteptam la aşa ceva, le mulţumesc tuturor pentru sprijinul pe care mi-l acordă.

* Rep.: Ai mai fost ajutat de cineva?
G.G.: De când am aceste probleme toţi au încercat să mă ajute, colegii soţiei mele, prietenii mei, iar această seară este un mare ajutor pentru mine.

* Rep.: Care este costul intervenţiilor medicale?
G.G.: Nu se ştie suma, de obicei totul se rezolvă cu una-două operaţii, dar eu am ajuns la cea de-a patra operaţie şi nu se ştie de ce boala evoluează. Nu vreau să mă gândesc la ce e mai rău, trebuie să mă fac bine.

* Rep.: Consideri că în această seară se va strânge suma necesară pentru a acoperi toate cheltuielile?
G.G.: Sper din tot sufletul, cheltuielile sunt foarte mari, drumurile la Bucureşti, cazarea, tratamentul, iar acum nu mai am de unde să acopăr aceste necesităţi.

Alexandra PAŞCA

Facebook