Close

Cum recunosti un antrenor fals?

Din pacate, una dintre problemele majore cu care se confruntă România din punct de vedere al sportului este lipsa unei evidențe clare a sălilor de fitness existente și a instructorilor acreditați.

În prezent, există foarte mulți pseudo-antrenori de fitness, care, atrași doar de perspectiva taxelor încasate de la clienți, ajung să le producă acestora daune fizice și morale, pe lângă cele materiale.

Dacă vrei să recunoști un antrenor fals, iată căror aspecte trebuie să le acorzi atenție:

 1. Antrenorul trebuie să practice ceea ce predică:

Dacă antrenorul nu are un aspect care emană grijă pentru corp și pentru nutriție, atunci este clar o problemă, căci nu a reușit să aibă rezultate nici măcar în ceea ce-l privește.

Persoana care te ghidează în sala de fitness trebuie să fie un exemplu demn de urmat.

 1. Antrenorul trebuie să dețină un certificat de specialitate:

Antrenorul de fitness trebuie să fi efectuat cursuri în străinătate sau în țară. În România, Federația Română de Culturism și Fitness este singura instituție acreditată pentru a oferi această certificare, în baza absolvirii unor cursuri organizate de către specialiști în domeniu.

Un adevărat antrenor de fitness este constant preocupat de noi tehnici de antrenament, de modul de funcționare a organismului uman, de nutriție și obiceiuri sănătoase de viață.

Gabriel Toncean Lex Aly Gym
Gabriel Toncean Lex Aly Gym
 1. Clienții săi trebuie să îl recomande:

Antrenamentul personal nu are un preț mic, de aceea și rezultatele sale trebuie să fie pe măsura așteptărilor.

Antrenorii buni sunt foarte căutați de clienți, pentru că sunt recomandați pentru profesionalism și consecvență în atingerea obiectivelor. Ei monitorizează îndeaproape performanțele fiecărui client, cărora le dedică fișe speciale de lucru, de unde să reiasă progresele efectuate zi de zi.

Majoritatea țin albume înainte și după, ca să îi poată motiva în continuare pe clienți să continue ”lupta” cu kilogramele în plus, văzând de unde au plecat și unde au ajuns.

Așadar, roagă antrenorul să îți ofere dovezi ale performanțelor sale anterioare. Daca nu are în portofoliu zeci de clienți mulțumiți, nu are rost să fii tu cobaiul său, pe banii și pe timpul tău.

 1. Antrenorul personal evaluează și consiliază pe toată durata colaborării:

Prima ședință cu antrenorul personal trebuie să fie dedicată unei analize amănunțite a clientului, privind: istoricul său medical, stilul de viață, obiectivele dorite și intervalul de timp în care dorește să le obțină.

Fiecare antrenament trebuie explicat din 2 perspective: utilitatea sa pentru client și modul corect de efectuare a acestuia.

Clientul trebuie să înțeleagă logic de ce i se recomandă un anumit număr de serii, de ce trebuie să respecte recomandările legate de nutriție, precum și celelalte sfaturi pentru o viață sănătoasă.

Gabriel Toncean- Lex Aly Gym
Gabriel Toncean- Lex Aly Gym

Iată un scurt decalog al antrenorului profesionist:

Are o experiență de ani buni în spate și diplomă de certificare în domeniu.

 1. Are un portofoliu de clienți care îl recomandă.
 2. Este un bun ascultător și știe să se facă respectat.
 3. Lucrează doar cu obiective clare și monitorizează rezultatele fiecărui client.
 4. La prima ședință face obligatoriu o evaluare generală a clientului, îi verifică istoricul medical și îi oferă sfaturi de viață și de nutriție.
 5. Tot la prima ședință îți va comunica transparent onorariul său.
 6. La fiecare ședință acordă atenție modului în care este realizat fiecare exercițiu din program.
 7. De la ședință la ședință va contoriza progresele și va crește intensitatea exercițiilor în timp.
 8. După prima lună de antrenament va reevalua fiecare client și va seta noi obiective lunare de atins.
 9. Este un bun consilier și mentor, căci știe să impulsioneze clienții să rămână motivați și să adopte un stil de viață sănătos.

”Un comportament inspirațional are un impact mult mai mare decât constrângerea.” , spunea  Thomas Friedman. Așadar, un antrenor de fitness autentic este acela care inspiră și care pavează drumul către performanță și rezultate.

 

 

Facebook